Skip to content
Lingecollege

Nadat je het vwo op het Lingecollege hebt afgerond, kun je een vervolgopleiding gaan doen aan de universiteit. Of je kiest voor het hbo. Het vwo duurt 6 jaar.

Er is veel aandacht voor de ontwikkeling van een zelfstandige werkhouding op het vwo. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen! Meteen in het eerste jaar krijg je ruimte om zelf te kiezen. Je hebt dan 5 LC-uren per week. Je bepaalt zelf waaraan je werkt tijdens die LC-uren. We helpen je natuurlijk bij deze keuzes, maar al snel kun je dat best zelf.

Onderbouw

In de onderbouw (klas 1, 2 en 3) krijg je behoorlijk wat verschillende vakken, zoals verschillende talen, geschiedenis, aardrijkskunde en wiskunde. Ook leer je vaardigheden als samenwerken, spreek- en schrijfvaardigheid, verantwoordelijkheid te nemen, studievaardigheden zoals plannen, onthouden en samenvatten. Ook leer je om onderzoek te doen, vaak samen met klasgenoten.

Profiel kiezen

Vanaf de derde klas ga je flink aan de slag met je toekomst: loopbaanoriƫntatie. Want aan het eind van het derde jaar kies je je profiel. Een belangrijke keuze, omdat je kiest welke vakken je volgt in de laatste drie jaar van het vwo. En dat bepaalt welke vervolgopleidingen je kunt gaan doen.
Meer over profielkeuze

Bovenbouw

In de bovenbouw draait het niet alleen om het opdoen van kennis. Er is ook veel aandacht voor de ontwikkeling van vaardigheden die je nodig hebt in je vervolgopleiding. Je leert omgaan met de grote hoeveelheid informatie die op alle vakgebieden beschikbaar is. Informatie opzoeken, selecteren, goed en kritisch lezen en toepassen is bij bijna alle vakken een onderdeel van het examenprogramma. Daarnaast komen de vaardigheden problemen oplossen, argumenteren, onderhandelen en samenwerken aan bod. Je studeert vaker zelfstandig of in groepjes na instructie van de docent. En je krijgt meer verantwoordelijkheid bij het plannen van de leerstof.

In de bovenbouw volg je de vakken die bij je profiel horen. En je kunt kiezen uit een aantal keuzevakken waarin je examen kunt doen, zoals handvaardigheid en Onderzoeken & Ontwerpen (Technasium).

Atheneum of gymnasium

Binnen het vwo kun je kiezen voor atheneum of gymnasium. Op het gymnasium volg je hetzelfde programma als op het atheneum, aangevuld met Grieks en Latijn. De keuze voor atheneum of gymnasium maak je aan het einde van het eerste jaar. In de vwo-brugklas krijg je les in Latijn. Zo kun je je oriƫnteren op het gymnasium dat in het tweede jaar begint. Zit je in de havo/vwo-brugklas, dan kun je Latijn volgen tijdens de LC-uren.
Meer over het gymnasium