Skip to content
Lingecollege

Op het beroepscollege kun je kiezen uit 4 vmbo-profielen

In leerjaar 1 maak je kennis met alle vmbo-profielen. Samen met de docenten ontdek je welk profiel het best bij jou past. Aan het einde van de eerste klas kies je jouw profiel.

 • Horeca, bakkerij & recreatie (HBR)
  Je leert koken, serveren, bakken. Je krijgt les over recreatie en je werkt in ons schoolrestaurant. Met dit profiel kun je gaan werken als kok of gastheer, in een bakkerij of in het toerisme. Klantvriendelijkheid is onmisbaar. Economie en wiskunde zijn belangrijke vakken.
 • Logistiek, economie & ondernemen (LEO)
  Je leert hoe het is om te werken in de detailhandel, commercie, administratie, logistiek en transport. Je kunt aan de slag als verkoopadviseur, magazijnmedewerker, reisleider, bedrijfsadministrateur of je eigen webshop beginnen. In de regio Rivierenland zijn veel banen in deze sectoren. Wiskunde en economie zijn belangrijke vakken.
 • Produceren, installeren & energie (PIE)
  PIE noemen we ook wel Techniek. Als je dit profiel volgt, leer je veel technische vaardigheden. Je kunt kiezen uit veel  technische vervolgopleidingen. Later kun je aan de slag in de bouw, installatietechniek of automatisering. Bijvoorbeeld als onderhoudsmonteur, lasser, metaalbewerker, installateur. Belangrijke vakken in dit profiel zijn wiskunde en natuur-scheikunde (Nask).
 • Zorg & welzijn (ZW)
  Bij Zorg & welzijn draait het om het verzorgen en ondersteunen van een mensen bij handelingen die zij zelf niet kunnen doen. Bijvoorbeeld in het ziekenhuis, de kinderopvang, bij een opticien of in de gehandicaptenzorg. Beroepen die je kunt gaan doen zijn verpleegkundige, activiteitenbegeleider, onderwijsassistent, tandartsassistent of kapper. In dit profiel is veel aandacht voor zelfstandig werken, samenwerken en communicatieve vaardigheden. Na een aansluitende vervolgopleiding kun je bijvoorbeeld gaan werken in de jeugdzorg, ouderenzorg of gehandicaptenzorg. Biologie, maatschappijkunde en wiskunde zijn belangrijke vakken in dit profiel.

We helpen je kiezen bij jouw vmbo-profiel

Het is belangrijk dat je een profiel kiest dat bij je past. Daar helpen we je bij. In de brugklas krijg je lessen in alle profielen, zodat je ze allemaal leert kennen. Ook volg je lessen loopbaanori├źntatie en -begeleiding (LOB). Tijdens deze lessen helpen we je te ontdekken wat je talenten zijn en welke beroepsrichtingen bij jou passen. Je leert je eigen keuzes te maken. Al in het eerste jaar kies je zelf. Zo laat je gedurende het schooljaar telkens een profiel afvallen. Uiteindelijk kies je in mei jouw profiel.

Je krijgt steeds meer beroepsgerichte lessen

Vanaf klas 2 heb je 6 lesuren in je eigen profiel en 3 lesuren in een theoretisch vak dat past bij jouw profiel. Doe je het profiel HBR of LEO? Dan krijg je het vak economie. Bij PIE krijg je nask (natuur- en scheikunde) en bij ZW hoort biologie. Zo leer je steeds meer vaardigheden die horen bij het profiel dat jij hebt gekozen. In klas 3 en 4 werk je aan je examenprogramma. Per week heb je 12 uur lessen in jouw beroepsgerichte vak. Elk beroepsgericht vak heeft een vaste opbouw. Je volgt 4 verplichte onderdelen die worden afgesloten met een landelijk examen. Daarnaast kies je 4 keuzevakken. Dit is een vaste combinatie van keuzevakken. De keuzevakken sluit je af met een schoolexamen.