Skip to content
Lingecollege

Elke brugklas heeft drie peer leaders. Dit zijn leerlingen uit de vierde klas die brugklasleerlingen het hele eerste jaar begeleiden. Dit helpt bij een soepele overgang van basisschool naar middelbare school.

Peer leaders maken je wegwijs in de school, staan voor je klaar als je vragen hebt en ze kunnen je helpen met je werk voor school. Ze zijn aanwezig bij het mentoruur en verzorgen ook lessen over bepaalde thema’s. Verder begeleiden de peer leaders de activiteiten van de brugklas, zoals de introductieweek, sportactiviteiten en klassenuitjes.

Peer Leader rol

Daarnaast kan een Peer leader een studiemaatje en rolmodel of luisterend oor zijn. Door de lage drempel kunnen brugklasleerlingen vaak ook met hun vragen over ‘het leven’ terecht bij de coachende medeleerling. De school, hun thuis voor overdag, wordt er een stuk vriendelijker en veiliger door.

Internationaal erkend

De peer2peer-methode is internationaal erkend. De methode gaat uit van samenwerkend leren: je leert van elkaar en met elkaar. Leerlingen worden uitgedaagd om actief betrokken te zijn bij het leerproces en om verantwoordelijkheid te leren dragen voor zichzelf en voor anderen.

Waarom doen we dit?

Het Lingecollege lyceum zet Peer Leaders in, omdat we het belangrijk vinden dat leerlingen zich veilig voelen op school. De overstap van basisschool naar middelbare school wordt door begeleiding van leeftijdsgenoten wat makkelijker. Daarnaast stimuleren we dat leerlingen andere leerlingen helpen. Dat draagt bij aan het wij-gevoel dat we graag zien op school. Bovendien kan het zinvol zijn voor je vervolgopleiding. Je moet steeds vaker laten zien wat je aan activiteiten naast je opleiding hebt gedaan. Het is dan een pre als je Peer Leader bent geweest.