Skip to content
Lingecollege

Ben je nieuwsgierig en graag praktisch bezig? En vind je het leuk om in groepjes problemen op te lossen? Kies dan voor het Technasium.

Je gaat in teamverband aan de slag met echte vraagstukken uit het regionale bedrijfsleven en komt in aanraking met techniek en technologie. Je maakt zo kennis met beroepen, bedrijven en vervolgopleidingen op het gebied van techniek en bètavakken.

Voor een Technasiumproject ga je altijd aan de slag met een probleem van een echte opdrachtgever. Als het even kan, ga je bij de opdrachtgever langs om uitgebreid uitleg te krijgen over het vraagstuk. Daarna werk je met een team van meestal vier leerlingen aan een oplossing. Dat doe je in onze ruime werkplaats waar de nieuwste apparatuur, zoals een 3D-printer, tot je beschikking staat. Aan het einde van het project presenteer je jullie product aan de opdrachtgever.

O&O in de onderbouw

In de brugklas maak je kennis met het Technasium. Dat jaar doe je twee projecten Onderzoek & Ontwerpen (O&O). Na dit eerste jaar kun je in de tweede en derde klas kiezen voor het Technasium. Het vak O&O staat dan 5 uur per week op je rooster en je doet 4 projecten per jaar. Om te zorgen dat je hiervoor geen extra uren naar school hoeft, heb je minder LC-uren en geen muziek.

O&O in de bovenbouw

Wil je je in de bovenbouw verder met het Technasium? Dan kies je voor het profiel Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek. Binnen deze profielen kun je O&O als profielkeuzevak kiezen. Je doet dan examen in dat vak. In de bovenbouw werk je aan projecten van 8, 16 of 30 weken.

Keuzeprojecten en Meesterproef

In het jaar voor je eindexamen (havo 4, vwo 5) start je met keuzeprojecten. Je mag dan zelf de onderwerpen van je projecten bedenken. Dat doe je in een team met klasgenoten die dezelfde interesses hebben. Samen zoek je een opdrachtgever voor je project. In je examenjaar voer je één grote opdracht uit: je Meesterproef. Ook daarvoor werk je in een team en zoek je zelf een opdrachtgever. Een expert uit het hoger onderwijs begeleidt je bij jouw opdracht. Je eindproduct presenteer je aan een zaal vol opdrachtgevers, ouders, docenten en andere geïnteresseerden. Als je met goed gevolg de bovenbouw O&O afsluit, krijg je bij je diploma een Technasium-certificaat.

Kosten Technasium

Aan het Technasium zitten extra kosten vast. Deze worden per schooljaar vastgelegd en gecommuniceerd

Heeft u een uitdaging voor het Technasium?

Loopt de organisatie of het bedrijf waar u werkt tegen een uitdaging aan? U bent van harte uitgenodigd om die voor te leggen aan ons Technasium. Wellicht vinden onze leerlingen dé oplossing voor u! U kunt contact opnemen met het Technasium via lyceum@lingecollege.nl of 0344 – 62 07 17.