Home > Internationale SchakelKlas (ISK)

Internationale SchakelKlas (ISK)

Kom je uit het buitenland en wil je goed Nederlands leren? Dan kun je terecht in de Internationale SchakelKlas (ISK). ISK is voor leerlingen tussen de 12 en 18 jaar. ISK is geen internationale school (op een internationale school zijn de lessen juist niet in het Nederlands): op een ISK zitten leerlingen die in Nederland blijven wonen. De ISK duurt gemiddeld twee jaar.

Hoe lang je op de ISK zit, is afhankelijk veel verschillende factoren: je leeftijd, welk onderwijs je al hebt gehad, hoe snel je leert en hoe hard je werkt. De ene leerling gaat na anderhalf jaar al naar een volgende opleiding. Een andere leerling moet erg wennen aan Nederland en blijft drie jaar op de ISK. Na de ISK kun je doorstromen naar een vervolgopleiding die past bij jouw niveau.

Het Lingecollege is de enige school in de regio met een ISK-afdeling. Onze leerlingen komen uit de hele regio Rivierenland en uit West Maas en Waal. De ISK is gehuisvest op de locatie voor vwo/havo/ISK aan de Heiligestraat in Tiel.

Onderwijs

Op de ISK bieden we onderwijs aan in drie verschillende routes:

  • Route 1 leidt op voor speciaal onderwijs, praktijkonderwijs of werk;
  • Route 2 leidt op voor vmbo-basis of mbo-entree;
  • Route 3 leidt op voor vmbo-kader/theoretisch, havo, vwo, kmbo niveau 3,4 of hbo.

Dit betekent dat leerlingen die in één klas samen zitten vaak op verschillende niveaus les krijgen.

Leerlingen krijgen ongeveer 20 lessen Nederlands in de week, 4 uur wiskunde, tekenen, handvaardigheid en sport. Sommige leerlingen krijgen Engels, praktijklessen of drama. We proberen voor iedere leerlingen een programma op maat te maken.

Doorstroom

In het tweede jaar gaan we actief bezig met de doorstroom na de ISK. Voor leerlingen in route 1 betekent dat vaak praktijklessen, stagelopen of vast wennen op de nieuwe school. Leerlingen in route 2 volgen alvast een kennismakingsprogramma op een vmbo-school of op het ROC. Leerlingen in route 3 volgen soms al vakken (bijvoorbeeld Engels, wiskunde of aardrijkskunde) in een Nederlandse klas.

Extra activiteiten

Drie keer per jaar zijn er activiteitenweken op school. Er zijn dan geen lessen volgens het rooster, maar projecten over bijvoorbeeld burgerschap of stage. Ieder jaar bezoeken we een pretpark of hebben we een dagtrip naar een grote stad. We bieden vaak extra sport aan en gaan met leerlingen naar de bibliotheek. Ieder jaar doen we mee aan de landelijke voorleeswedstrijd.

Begeleiding

De meeste begeleiding voor leerlingen wordt gedaan door de mentoren. Zij zijn het eerste aanspreekpunt voor leerlingen en ouders. Als het nodig is, maken we gebruik van het zorgteam van onze locatie. Daarnaast werken we samen met de GGD en met schoolmaatschappelijk. Ook hebben we een logopedist in huis.

Aanmelden

Aanmelden voor de Internationale SchakelKlas kan via onderstaand formulier: