Home > Talentrichtingen > Technasium > Wat kan je ermee?

Wat kan je ermee?

‘Leren door te doen’ is mogelijk voor leerlingen op alle niveaus. Daarom bieden we een breed palet aan kennis en praktijkervaringen voor alle leerlingen. Dit doen we door samen te werken met bedrijven en instellingen uit de regio. Kennismaken met techniek in de echte wereld begint al in de brugklas.

Bij ons onderwijs houden we het arbeidsperspectief van leerlingen in ons achterhoofd. Vandaar dat we leerlingen al vroeg bekend maken met techniek en technische vakken.

Niveaus

Technische vakken zijn te volgen op verschillende niveaus:

Techniek op het praktijkonderwijs

Op het praktijkonderwijs werken we met sectoren. Eén van de sectoren waaruit gekozen kan worden is de sector Techniek.

Techniek op het beroepscollege (vmbo kbl /bbl)

Je vindt het leuk om dingen te maken, maar je houdt ook je hoofd erbij tijdens het vak natuurkunde? Kies dan voor  het beroepscollege Techniek. Je leert hout en metaal te bewerken en te werken met technische installaties. Een flink deel van je tijd besteed je aan de beroepsgerichte vakken. Je krijgt les in moderne praktijklokalen.

Produceren, Installeren & Energie (PIE)
Bij de lessen PIE maak je kennis met de elektrotechniek, metaaltechniek en installatietechniek. Je leert bijvoorbeeld hoe je moet solderen en lassen en hoe je elektrische schakelingen maakt.
Na je vervolgopleiding op het mbo kun je kiezen uit veel beroepen. Je kunt denken aan onderhoudsmonteur, elektricien, verwarmingsmonteur, metaalbewerker en autotechnicus.

Techniek op het lyceum

Het Technasium
Ben je nieuwsgierig en wil je de wereld om je heen begrijpen? Vind je het ook leuk om in groepjes problemen op te lossen? Dan is deze talentrichting een hele geschikte keuze: je komt op een hele praktische manier in aanraking met techniek en technologie en je leert veel over technische beroepen. Je maakt zo al vroeg kennis met beroepen, bedrijven en vervolgopleidingen in de wereld van de bètavakken en techniek. Het Technasium is voor jongens én meisjes!

Onderzoek en ontwerpen
Je gaat vanaf de brugklas al van start met het Technasium. Je werkt dan een half jaar aan een onderzoeks- of ontwerpopdracht (O&O). Tijdens je onderzoeks- en ontwerpopdracht werk je in kleine groepjes aan een echt probleem van een bestaand bedrijf.

Na de brugklas kun je in leerjaar twee kiezen voor het Technasium. Op het Technasium leer je kennis meteen in praktijk toe te passen. Zo weet je waarvoor je leert. We verwachten een onderzoekende werkhouding: je wilt graag weten hoe iets werkt of in elkaar zit. Je vindt het leuk om iets tot op de bodem uit te zoeken en met cijfers knutselen vind je leuk. We hebben een prachtige werkplaats met veel ruimte en de nieuwste apparatuur, zoals een 3d-printer, beschikbaar.