Home > Lingecollege > Kwaliteit > Gezonde Schoolkantine

Gezonde Schoolkantine

De Gezonde Schoolkantine

Het Lingecollege heeft al enkele jaren de gouden Schoolkantine Schaal gekregen van het Voedingscentrum. Ook in 2017, 2018 en 2019 ontvingen wij een gouden schaal.
Met deze schaal laten we zien dat de schoolkantine gezond is ingericht. De kantine presenteert gezondere producten aantrekkelijk en opvallend. De makkelijke keuze is nu vooral gezond, en lekker natuurlijk.

Daarmee komt het Lingecollege tegemoet aan de wens van ouders en leerlingen. Jongeren geven aan dat zij moeilijk weerstand kunnen bieden aan vette of zoete snacks als ze er liggen. Dat is niet raar. Verleidingen weerstaan, vraagt zelfcontrole. Het Lingecollege werkt er hard aan om de kantine gezonder te maken, aan de hand van nieuwe, verbeterde richtlijnen, de Richtlijnen Gezondere Kantines.
Deze richtlijnen zijn opgesteld door het Voedingscentrum, in opdracht van het ministerie van VWS. Om een Gouden Schoolkantine Schaal te bemachtigen, moet een kantine voldoen aan diverse voorwaarden. Zo biedt de kantine groente en fruit aan en bestaat minstens tachtig procent van het aanbod uit betere keuzes. Dit zijn producten die je in een gezond eetpatroon vaak mag eten. Een Gezonde Schoolkantine maakt kiezen voor gezondere producten voor de hand liggend, door ze vooraan te leggen en aantrekkelijk te presenteren. De kantine besteedt ook aandacht aan het stimuleren van water drinken. De school heeft deze aanpak in het beleid verankerd.

Een gezondere schoolkantine is in onze ogen een plek waar jongeren makkelijk betere keuzes maken, omdat die volop aanwezig zijn.

Groente, fruit en gezondere keuzes in belegde broodjes zijn aantrekkelijk gepresenteerd voor de leerlingen.

Water is daarnaast de logische dorstlesser. Het ziet er allemaal heerlijk uit.

 

De Gezonde Schoolkantine De Gezonde Schoolkantine is een langlopend project van het Voedingscentrum. Het doel is een gezonder voedingsaanbod op vo- en mbo-scholen. Scholen kunnen hun aanbod voorleggen aan de Schoolkantine Brigade. Ze krijgen dan tips op maat over hoe ze de kantine stapsgewijs blijvend gezonder kunnen maken. Voor meer informatie: www.voedingscentrum.nl/gezondeschoolkantine