Home > Actueel > De Overstap 10-14 gestart: leerlingen kunnen keuze middelbare school uitstellen

De Overstap 10-14 gestart: leerlingen kunnen keuze middelbare school uitstellen

De Overstap 10-14 is van start gegaan! Vandaag kregen 18 groep 8-leerlingen hun eerste lesmiddag op het Lingecollege.

De Overstap 10-14 is een aanvullend onderwijsprogramma voor groep 8-leerlingen voor wie het beter is om de keuze voor de middelbare school een jaar uit te stellen. Het programma duurt 2 jaar. In het eerste schooljaar volgen de leerlingen één middag in de week uitdagend (taal)onderwijs op het Lingecollege. In het tweede schooljaar starten de leerlingen samen in een brede brugklas. Pas na dit tweede jaar wordt bepaald welk middelbare schoolniveau het best bij de leerling past.

Leerlingen krijgen betere kans om potentieel te benutten

Het doel van De Overstap 10-14 is om basisschoolleerlingen beter voor te bereiden op de overstap naar de middelbare school en om leerlingen betere kansen te geven om hun potentieel te benutten. In Nederland wordt al in groep 8 het onderwijsniveau van leerlingen bepaald. Voor sommige leerlingen is dat te vroeg. In De Overstap 10-14 wordt dat moment uitgesteld. Zo krijgen leerlingen de kans om te groeien en rustig te landen op de middelbare school.

De Overstap 10-14 is een initiatief van het Lingecollege, de Tielse basisschoolbesturen CPOB, OPO-R en SKOR en de gemeente Tiel. Het project begint als een tweejarige pilot. Als het aan de initiatiefnemers ligt, groeit de pilot uit tot een meerjarig onderwijsprogramma waarin leerlingen na hun veertiende voor een voortgezet onderwijsniveau kiezen.

Wat leren groep 8-leerlingen tijdens de lessen van De Overstap 10-14?

Leerlingen die meedoen aan De Overstap 10-14 krijgen in groep 8 één middag in de week les op het Lingecollege. Daarin komen vooral begrijpend lezen, leesplezier en schoolse vaardigheden als het plannen van je werk, beginnen met werken en het maken van grote opdrachten aan bod.

Benieuwd of De Overstap 10-14 iets is voor uw kind?

Misschien heeft u nog (een) kind(eren) op de basisschool. Denkt u dat De Overstap 10-14 iets is voor uw kind in groep 7 of 8? De leerkracht van uw kind kan uw vragen beantwoorden en weet ook of uw kind hiervoor in aanmerking komt. Vragen stellen kan ook door een e-mail te sturen naar deoverstap1014@opo-r.nl.

Deel artikel:

Meer van deze categorie: